pühapäev, 29. märts 2015

Lugemine

Tere!

Seekordseks lugemiseks oli August Kitzberg'i raamat "Libahunt". Tegu on näitemänguga.

Tegevus toimus 19. sajandi alguses. Paari lausega sisust: Ukse taha jõudis üks noor neiu. Per võttis ta enda hoole alla ja kasvatas üles. Pere teine tütar oli näinud, et leitud tüdruk olevat libahunt. Kogu küla põlgas vaest tüdrukukest ja too jooksis metsa. 

Tiina. Tiina oli üks üksik hing. Ta oli tagasihoidlik, aga ikkagi kaitses end ja astus enda eest välja, samal ajal mitte laskudes samale tasemele mis teised. Tema ei öelnud teistele halvasti. Võib-olla see kuidas ta end teiste ees kaitses. See sõnakasutus, äkki oli see veel omakorda taganttõuge, mis külarahva taas arvama pani, et Tiina ikka üks libahunt on. Tiina nägi ümberringi palju rohkem. Loodus oli talle hingelähedane.

Mari. Tema oli tüdruk kes tegi nii nagu taheti ja nagu talle lapsest saati õpetati. Minu meelest tahtis ta ka võib-olla natuke Tiina moodi olla, et margusele meeldida. Ta igatses seda miskit, seda mida temas ei olnud, aga Tiinas küll. Võrreldes Tiinaga nägi Mari tunduvalt vähem. Ka siis kui nad metsas marju korjasid. Mari korjas marjad ruttu ära ja tahtis tagasi koju tormata, aga Tiina rääkis oravaga ja ei kiirustanud kuhugile.

Margus. Ta ei lasknud ennast heidutada sellest mida teised Tiinast arvasid. Tema teadis milline Tiina oli seespoolt ja Margusele sellest täiesti piisas. Ta oli Tiinasse sügavalt kiindunud. Heasüdamlik. Kui Tiina pani ta valiku ette, kas tema ja mets või pere, siis Margus otsustas pere kasuks. Järelikult see armastus ei olnud veel piisavalt suur. Margus oli kohusetundlik, kui ta oli juba Mariga abiellunud ja oma "jah" sõna öelnud, siis ta jäi oma sõnale kindlaks.


Vanaema. Tänu oma kõrgele eale elutark. Kuna te oli peaaegu pime, siis hindas ta inimesi iseloomu järgi. Tal puudusid eelarvamused teiste suhtes, võttis kõiki kui valgeid pabereid.


Kas usk või ebausk? Ega kumbagi poolt ei saa halvustada ja nende uskumisi halvustada. Kõik teevad nii nagu heaks peavad või kuidas nende peres/külas on tavaks.

Minu jaoks oli see uus kogemus lugeda näitemängu. Huvitav, mulle see variant meeldis. Kuidagi mõnus oli lugeda ja pilt jooksis pidevalt silme ees.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar