reede, 17. jaanuar 2014

Kirjandusklubi


Tere! 

Täna on 17. jaanuar ja me oleme taaskord kooli puhvetis. Tänases kirjndusklubis osalevad Annabel, Nell ja Johanna. Raamat millest me täna räägime on "Ööloom", selle autoriks on Kate Thompson. 

Raamatu võtmeteemadeks olid: kõik olemasolev ei pea olema alati seletatav ja loogiline. Näiteks raamatus olnud sündmused seoses Dennise ja tema "väikese tädiga". Teiseks teemaks võiks olla: kunagi pole liiga hilja uuesti alustada ja oma elu teise mõttega elama hakata. Bobby ei näinud uusi võimalus, ta tahtis ainut vana elu juurde naasta. Raamatus Robertile ei meeldinud alguses töö tegemine. Kuid ta hakkas mõistma, et see on tema jaoks hea. Raamatu lõpus oli Robert suurem ja ta teadis mis on õige ja mis vale. Veel üks võtmeteema: Saatus mängib sulle alati vingerpussi, aga see teeb sina tugevamaks ja lõpuks oled sina võitja. Vahel võib tunduda, et sellel mida sa teed ei ole mõtet, aga alati on mõte. 

Võtmetseenideks olid: majja kolimine, sest sellega algas kogu lugu. Kui seda maja poleks olnud, oleks Bobby jätkanud sama rada pidi, halval teel. Järgmiseks võtmetseeniks oleks meie arust olnud see, kui Bobby esimest korda tööle läks. Esmalt oli see tema jaoks karistus, aga hiljem avastas ta mitmel korral, et tal oli võimalus ära põgeneda, aga ta ei teinud seda. Ta tundis, et see töö andis talle midagi. Miski oli talle oluliseks saanud. Kolmandaks võtmetseeniks oli see kui Robert leidis Larsi päeviku, kus ta oli haldjatest rääkinud. Robert hakkas kartma, ta kartis ka oma venna Dennise pärast ja oma ema. Kui majas olekski olnud haldjas või haldjad, oleks see olnud hea põhjus tagasi Dublinisse kolimiseks. Alguses hakkas ema seda juba uskuma, kuid mõne päeva möödudes see möödus. Robert hakkas, aga aina rohkem ja rohkem kartma ja uskuma neisse. 

Võtmekarakteriteks olid meie arvates Bobby, kuna ta oli peategelane ja raamat oli kirjutatud läbi tema silmade, PJ, kuna Robert hakkas tänu temale töötama, Matt, sest just koos temaga tegi Robert oma niiöelda uuele elule alguse.

Võtmesümbolid: haldjas, raamat algas ja lõppes haldjatega. Auto, alguses tegeles Robert autode varastamise ja nende sõitmisega. Pärast Bobby aga parandas neid. Väike roheline kauss, see oli kui andestuse palumine, nagu kokkulepe. Mina annan sulle ja sina ei puutu mind. 14, kui Bobby sündis oli ta ema 14, raamatus oli Bobby ise 14 ja raamatu lõpus oli Dennis 14. Dünamomeetriline võti, sa saad sellega teatuid mutreid lahti keerata ja need siis millekski uueks kokku panna. See on justkui probleemide leidmine ja nende lahendamine, millegi uue avastamine. Robert justkui keeras oma elu juppideks lahti ja üritas selle pärast paremini kokku panna.

Arutelu nõudsid meilt mõned teemad. Näiteks see kumb mõjutas Robertit rohkem, kas PJ või Matt. Arutlesime ka haldja teemadel. Meil tekkisid ka mõned küsimused. Mis juhtus Bobby emaga? Kes oli Bobby tegelik isa? Kas majas oli tõesti toime pandud kuritegu? 

Tänane kirjandusklubi oli tore. Saime teemadel arutleda ja teame nüüd mida me sellest raamatust arvame. Olime paljudes asjades ühel nõul, aga kui see nii ei olnud, siis ka natuke vaidlesime. Mul oli rõõm olla niivõrd tarkade tüdrukutega koos.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar